Öltözködési illemszabályok: mit jeleznek számunkra a dress code-ok?

Most, hogy a vírus miatti korlátozások enyhültek, szinte biztosan megkezdődik a társasági események időszaka, végre mehetünk emberek közé.

Mindenki vágyik már egy jó koncertre, egy hangulatos rendezvényre, elegáns esküvőre, céges bálra, vagy más olyan alkalomra, amikor végre otthon hagyhatja legkényelmesebb melegítőalsóját és felveheti a kedvenc alkalmi ruháját.

Az ilyen alkalmakkor azonban felmerül a kérdés: mit illendő felvenni?

Az is kellemetlen, ha túl öltözzük az eseményt, de az még rosszabb, ha alul, így nagyon érdemes előre tájékozódni, hogy az adott rendezvény milyen megjelenést kíván tőlünk.

Főként az esküvőkön nagyon fontos, hogy megfontoltan döntsünk viseletünkről, ugyanis az egész esküvőt is elronthatja, ha nem az esemény hangulatához és a menyasszony ruhájához mérve választjuk meg ruhánkat.

Az esküvői out fit szabályai továbbá, hogy nem viselhetünk fehéret, sem pirosat és a tiszta fekete ruha is illetlenségnek számít a hagyományok szerint.

De térjünk vissza a hagyományosabb események viseleteire!

Ma már egyáltalán nem ritka, hogy az invitálás folyamán, már a meghívón feltüntetik, milyen típusú megjelenés az elvárt egy adott rendezvényen.

A különböző típusú dress code-ok, különböző öltözeteket, megjelenéseket takarnak, és mivel ezek jelentése nem mindenkinek világos, így nézzük meg a leggyakoribb öltözködési elvárásokat.

Lássuk, hogyan érdemes a hölgyeknek megjelenniük a különböző stílusú és hangulatú, dress code-ú eseményeken!

White Tie

Mondhatjuk, hogy a legformálisabb öltözködési stílus, leginkább nagyon exclusive események dress code-jaként szokták megjelölni. A Nők részéről nem csak nagyestélyit, de könyékig érő fehér kesztyűt is igényel a viselet.

Black Tie

Szintén elegáns megjelenést jelöl, de a White Tie-nál egy fokkal kevésbé formálisan. Itt is elvárás az estélyi ruha, de nem kötelező a fehér kesztyű. Ha az esemény megengedi, akár koktél ruha is viselhető, de biztonságosabb, ha inkább nagyestélyit választunk, hisz azzal biztosan nem lőhetünk mellé.

Formal

Ez a Dress Code azt jelöli, hogy az esemény megköveteli az estélyi ruhás megjelenést a hölgyek részéről.

Semi-Formal

Talán az itthoni elegáns események körében a leggyakoribb megjelölt Dress code típus. Az ilyen típusú eseményeken koktélruhát de akár egy elegáns kosztümöt is viselhetünk.

Informál

Bár maga a név azt sugallja, hogy nem kell elegáns viseletet magunkra öltenünk, valójában mégis formálisan kell egy ilyen eseményfre is felöltöznünk. A kód nők esetében a hétköznapinál elegánsabb viseletet, például kosztümöt, elegáns ruhaösszeállítást jelöl.

Business Formal/Business Casual

Leginkább üzleti eseményeken jellemző, előadásokon, találkozókon, céges partykon nagyobb vállalatok esetében. Itt a fő szempont a szolid elegancia, visszafogott megjelenés, ami nem lehet kihívó. Az ilyen esetekben a nőknek ildomos tartózkodni a kivágott felsőktől vagy túlságosan rövid szoknyáktól.

Casual

Ebben az esetben a meghívottak szabadon eldönthetik, milyen viseletben szeretnének megjelenni az eseményen. Ennek ellenére sem javasolt a sportos ruházat, sem a farmer és a sportcipő. De akár egy szép szövetnadrág és egy galléros póló is megfelelő lehet az ilyen eseményekre.

A Dress code jelöléseket minden esetben érdemes tiszteletben tartani, főként, ha nem szeretnénk kellemetlen helyzetbe kerülni.

Ha segítségre van szükséged egy bizonyos esemény folytán a viseleted megálmodásához, ne tétovázz, keress minket bizalommal!

Munkatársaink a legnagyobb lelkesedéssel és szakértelemmel fogják majd a kezed és biztos lehetsz benne, hogy öltözéked valóban az eseményhez leginkább illő lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük